Civil Leletek

Konferencia összefoglalók - hangfájlokban

Tudomány a prés alatt

2019. február 22. 20:04 - AndrásV

Összefoglaló a "Stádium 28 Kör" magyar tudományos életről tartott, 2019 február 15-ei fórumáról

 

mta.jpg

==>> Az összefoglalót (57 perces) ide klikkelve lehet meghallgatni és letölteni.

A rendezvényen előadások hangzottak el a tudomány és a hatalom viszonyáról - részben történeti perspektívában, részben a mostani helyzetre fókuszálva. A legfőbb téma az MTA helyzete volt.

Az összefoglalóban hallható előadók és előadásaik témái: PÉTERI GYÖRGY történész: Tudomány és politika viszonyának metamorfózisai - az MTA példáján, 1945-1949,  KLANICZAY GÁBOR, történész: “Nőnek mint a gomba” (A kormány által az elmúlt 8 évben létrehozott kutatóintézeti hálózat áttekintése), STANDEISKY ÉVA történész: a tudomány és a hatalom kapcsolatáról, GYŐRFFY DÓRA közgazdász-politológus: a közgazdasági kutatás sajátosságai,   SZŰCS ZOLTÁN GÁBOR politológus: az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációt és ezen belül a Magyar Tudományos Akadémiát érintő szakmai anyagának kritikája.
Szerkesztő: Vág András

Szólj hozzá!

A köztársaság állapotáról

2019. február 22. 18:55 - AndrásV

Összefoglaló a Bibó István Közéleti Társaság 2019. február 9-i évértékelő konferenciájáról

==>>  Az összefoglalót (57 perces) ide klikkelve lehet meghallgatni és letölteni

Előadók és előadásaik címe:  BALÁZS PÉTER volt külügyminiszter:  Látlelet Magyarországról, VÖRÖS IMRE  egyetemi tanár, volt alkotmánybíró:  Közigazgatási bíráskodás a közjogi rendszerünkben - merengés az alagsorból, PÉTERFY GEGELY József Attila-díjas író:  "Recrudescunt vulnera".
A műsor szerkesztője: Vicsek Ferenc

Szólj hozzá!

Megjelent a Transparency International Magyarország 2018-as jelentése

2019. február 09. 18:56 - AndrásV

Összefoglaló Transparency 2019 január 30-i panelbeszélgetéséről

==>> Az összefoglalót (57 perc) ide klikkelve lehet meghallgatni és letölteni.

A jelentés címe: "Korrupció, gazdasági teljesítmény és jogállamiság Magyarországon", alcíme: A Korrupció Érzékelési Index eredményei 2018-ban. Ebben a témában rendezett a Transparency International Magyarország egy panelbeszélgetést. A résztvevők LIGETI MIKLÓS (TI jogi igazgató), BOD PÉTER ÁKOS (közgazdász), FLECK ZOLTÁN (jogszociológus) és URBÁN ÁGNES (médiaszakértő) voltak. Témák: magyarországi korrupció európai összehasonlításban, a korrupció okai, gazdasági és társadalmi hatásai, a média szerepe, a korrupció csökkentésének lehetőségei.

Szólj hozzá!

Média, politika és hatalom Oroszországban és Magyarországon

2019. február 09. 18:34 - AndrásV

Összefoglaló a Republikon Intézet és az Athenaeum Kiadó 2019 jan. 10-i közös konferenciájának első részéről

==>> Az összefoglalót (57 perces) ide klikkelve lehet meghallgatni és letölteni.

A rendezvényen Anna Politkovszkaja „Orosz napló„ című könyvéről, az oroszországi és magyarországi hatalomgyakorlás egyes kérdéseiről FILIPPOV GÁBOR, (politológus), BALÁZS PÉTER (korábbi külügyminiszter), GYŐRFFY DÓRA (Pázmány Péter Katolikus Egyetem, egyetemi tanár), JESZENSZKY GÉZA (korábbi külügyminiszter, történész), KREKÓ PÉTER (Political Capital ügyvezető igazgató), SZ. BÍRÓ ZOLTÁN (történész, Oroszország-szakértő) beszélgetett.

Szólj hozzá!

Európai fővárosok - ellenzéki főpolgármesterek

2019. február 09. 17:25 - AndrásV

Összefoglaló a Republikon intézet és a Városért Egyesület 2019 jan. 12-i rendezvényéről

==>> Az összefoglalót (57 perces) ide klikkelve lehet meghallgatni és letölteni

A rendezvény  arról szólt, hogyan nyerhet a demokratikus ellenzék Budapesten is - Prága, Pozsony és Varsó után. A kormányon lévő pártok ugyanis október elején Prágában, október végén Varsóban, november közepén pedig Pozsonyban vesztették el a fővárosok önkormányzati választásait.  A program résztvevői LATTMANN TAMÁS (nemzetközi jogász), VIRÁG ANDREA (politológus), TOKÁR GÉZA (újságíró), KIRÁLY DÁVID (újságíró) arról beszélgettek, mik a hasonlóságok és a különbözőségek Budapest és a másik három főváros között.

Szólj hozzá!

Magyarország Európában – Európa Magyarországon

2019. február 09. 16:56 - AndrásV

Összefoglaló a Méltányosság Politikaelemző Központ 2018 dec.12-i rendezvényéről

==>>  Az összefoglalót (57 perces) ide klikkelve lehet meghallgatni és letölteni.

A konferencia két részből állt. Az elsőben a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársai bemutatták legújabb, európai vezetőket vizsgáló kutatásaik eredményeit tartalmazó  "Négy vezető, negyven beszéd" című könyvet. A könyv Macron, Merkel, Putyin és Orbán beszédeinek elemzését és értékelését tartalmazza.  A második részben pedig egy érdekes többpárti kerekasztal-beszélgetés zajlott, melynek résztvevői ORBÁN BALÁZS (Miniszterelnökségi államtitkár), JUHÁSZ HAJNALKA (országgyűlési képviselő, KDNP), UNGÁR PÉTER  (országgyűlési képviselő, LMP), EÖRSI MÁTYÁS (volt külügyi államtitkár), MOLNÁR ZSOLT (országgyűlési képviselő. MSZP),  GYÖNGYÖSI MÁRTON (országgyűlési képviselő, Jobbik) voltak.

Szólj hozzá!