Civil Leletek

Konferencia összefoglalók - hangfájlokban

Új bíró jól seper?

2019. április 14. 08:59 - AndrásV

Uitz Renáta (CEU), Kádár András Kristóf (Helsinki Bizottság), Vadász Viktor (bíró) a közigazgatási bíróságok várható hatásáról

negykep.jpg

==>> Az összefoglalót (57 perces) ide klikkelve lehet meghallgatni és letölteni.

Amióta a Magyar Helsinki Bizottság estjén a kutató, a bíró és a szakértő elmondta, hogy miért veszélyes a magyar demokráciára a közigazgatási bíróság bevezetése, még azok után is hogy a  Velencei Bizottság ajánlásaiból többet figyelembe vett a parlament, nos azóta már az Egyesült Nemzetek Szervezete is megfogalmazta az aggályait. A lényeg, ha nem független a kormánytól az a bírói testület, amely elé a polgárok vagy a vállalkozások éppen a kormánnyal, vagy ami lényegében ugyanaz, az állam valamely szervezetével szemben keresik az igazságukat, akkor nagy valószínűséggel nem valósul meg a jogegyenlőség. Az új bíró jól seper címen meghirdetett programon Uitz Renáta jogász, a CEU tanszékvezető egyetemi docense, Vadász Viktor bíró, az Országos Bírói Tanács tagja, és Kádár András Kristóf ügyvéd, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke egy igen magas szintű átverésre is felhívták a figyelmet. A parlament ugyanis a 2020 utáni időszak szabályozásában vette figyelembe a velencei bizottság ajánlásait, csakhogy addigra már feláll az új testület, vagyis az idén már megkapják a kinevezésüket éppen azok a bírák, akik az államigazgatásból igazolhatnak át, vagyis akik eleve a kormányzat kötelékében szocializálódtak. A másik súlyos gond, hogy a bírói önigazgatás hiánya, vagyis a függetlenséget garantáló szervezetről szinte említést sem tesz a törvény. Ennek ellenére a bíró, Vadász Viktor többször visszatért a beszélgetésben arra, hogy a bíró, a kinevezése, pontosabban a bírói eskü letétele után lényegében az alaptörvénynek és a saját esküjének felel, vagyis bizonyára sokan lesznek a testületben, akik korrekt ítéleteket hoznak majd. 

Kezdjük az elején. A műsorvezető, Pikó András, nagyon szellemesen felvetett néhány ügyet, hogy tesztelje a közönséget, mit gondolnak, mely esetekben dönt majd a közigazgatási bíróság, és mely esetekben marad az ítélkezés a büntető vagy polgári bíróságnál.

A műsort Vicsek Ferenc szerkesztette.

 

 

Szólj hozzá!

Deutsch Tamás kontra Ujhelyi István a Tabumentes Országmentés Csoport rendezvényén

2019. április 11. 09:14 - AndrásV

==>>  Az összefoglalót (57 perces) ide klikkelve lehet meghallgatni és letölteni.

Nagyon rég nem volt már ilyen Magyarországon, hogy két politikus, egy kormánypárti és egy ellenzéki nyílt vitában, közönség előtt ütköztessék a nézeteiket. A kezdeményezés a Tabumentes országmentés közösséggé, aminek az alapítója és egyben a vita vezetője is Juhász Bence volt. Ő hívta meg Deutsch Tamást és Ujhelyi Istvánt, hogy az uniós ügyekről vitatkozzanak. A hírújságok már kiszemezgették a nagyobb csörtéket, de aki nem lehett ott, vagy nem is tudott arról, hogy lesz a párbaj, most bepótolhatja. Az esemény igazi tartalma a félszavakban, az érvelés logikájában, a fointos kérdések megkerülésében, a másik megalázásában, a fölényeskedésben, a fordulatok unalmas ismétlésében, a gesztusok alantasságában, a közönség lebecsülésében rejlik. kinél ebben, kinél abban. Ennek a kornak ez biztos, dokumentuma, és akinek még a homokevés is kellemes, az lehet a többség. Jó szórakozást!

Szerkesztő: Vicsek Ferenc (Civil Rádió)

 

 

Szólj hozzá!

Szél Bernadett, Márky-Zay Péter, Baranyi Krisztina és Gegesy Ferenc - a Ferencvárosi Fórumon

2019. március 18. 13:30 - AndrásV

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester mozgalma 1 millió forint jutalmat ad annak, aki választási csalást leplez le. A Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője szerint ez elég nagy összeg ahhoz, hogy ne érje meg néhány ezer forintért eladni a szavazatát az embernek, hanem inkább jól dokumentálja és jelentse a csalási kísérleteket. 

Rendszeresen felmerül, hogy országszerte pénzt vagy más kedvezményeket ajánlanak embereknek szavazások idején.

Márki-Zay mellett Gegesy Ferenc is részt vett a fórumon, aki korábban 20 évig vezette a kerületet, illetve Szél Bernadett is, aki korábban az LMP társelnöke volt, de már nem tagja a pártnak.

http://civilftp.civilradio.hu/Leletek/Baranyi_Leletek_03_16.mp3

 

Szólj hozzá!

Európai választások – nagy a tét

2019. március 10. 11:29 - AndrásV

Összefoglaló a Megújuló Magyarországért Alapítvány és a Közös Európa Kezdeményezés 2019. február 11-én tartott – konferenciájáról

 europaivalasztasok_1.png

==>>  Az összefoglalót (57 perces) ide klikkelve lehet meghallgatni és letölteni.

A közelgő európai parlamenti választásokra készülve a konferencia résztvevői megvitatták, hogy ...
– Mi a tétje a májusi választásoknak?
– Hogyan készüljön az ellenzék az Európai Parlamenti választásokra?
– Mit tehetnek az ellenzéki pártok a nagyobb részvétel érdekében?
– Mi a helyzet az együttműködéssel?
– Milyenek az ellenzéki pártok esélyei és
– Milyen kapcsolat van a közelgő európai parlamenti választás és az őszi önkormányzati választás között.

A hanganyag első felében BALÁZS PÉTER (volt külügyminiszter), LAKNER ZOLTÁN (a 168 óra föszerkesztő helyettese) és BÖCSKEI BALÁZS (politológus) mondta el véleményét. A másodikban néhány ellenzéki párt képviselője  -JÁVOR BENEDEK (Párbeszéd Magyarországért), ÚJHELYI ISTVÁN (MSZP), NIEDERMÜLLER PÉTER (DK), GYÖNGYÖSI MÁRTON (Jobbik) és VÁGÓ GÁBOR (LMP) - hallható. 

Szerkesztő: Vág András (Civil Rádió)

Szólj hozzá!

Tudomány a prés alatt

2019. február 22. 20:04 - AndrásV

Összefoglaló a "Stádium 28 Kör" magyar tudományos életről tartott, 2019 február 15-ei fórumáról

 

mta.jpg

==>> Az összefoglalót (57 perces) ide klikkelve lehet meghallgatni és letölteni.

A rendezvényen előadások hangzottak el a tudomány és a hatalom viszonyáról - részben történeti perspektívában, részben a mostani helyzetre fókuszálva. A legfőbb téma az MTA helyzete volt.

Az összefoglalóban hallható előadók és előadásaik témái: PÉTERI GYÖRGY történész: Tudomány és politika viszonyának metamorfózisai - az MTA példáján, 1945-1949,  KLANICZAY GÁBOR, történész: “Nőnek mint a gomba” (A kormány által az elmúlt 8 évben létrehozott kutatóintézeti hálózat áttekintése), STANDEISKY ÉVA történész: a tudomány és a hatalom kapcsolatáról, GYŐRFFY DÓRA közgazdász-politológus: a közgazdasági kutatás sajátosságai,   SZŰCS ZOLTÁN GÁBOR politológus: az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációt és ezen belül a Magyar Tudományos Akadémiát érintő szakmai anyagának kritikája.
Szerkesztő: Vág András

Szólj hozzá!

A köztársaság állapotáról

2019. február 22. 18:55 - AndrásV

Összefoglaló a Bibó István Közéleti Társaság 2019. február 9-i évértékelő konferenciájáról

==>>  Az összefoglalót (57 perces) ide klikkelve lehet meghallgatni és letölteni

Előadók és előadásaik címe:  BALÁZS PÉTER volt külügyminiszter:  Látlelet Magyarországról, VÖRÖS IMRE  egyetemi tanár, volt alkotmánybíró:  Közigazgatási bíráskodás a közjogi rendszerünkben - merengés az alagsorból, PÉTERFY GEGELY József Attila-díjas író:  "Recrudescunt vulnera".
A műsor szerkesztője: Vicsek Ferenc

Szólj hozzá!

Megjelent a Transparency International Magyarország 2018-as jelentése

2019. február 09. 18:56 - AndrásV

Összefoglaló Transparency 2019 január 30-i panelbeszélgetéséről

==>> Az összefoglalót (57 perc) ide klikkelve lehet meghallgatni és letölteni.

A jelentés címe: "Korrupció, gazdasági teljesítmény és jogállamiság Magyarországon", alcíme: A Korrupció Érzékelési Index eredményei 2018-ban. Ebben a témában rendezett a Transparency International Magyarország egy panelbeszélgetést. A résztvevők LIGETI MIKLÓS (TI jogi igazgató), BOD PÉTER ÁKOS (közgazdász), FLECK ZOLTÁN (jogszociológus) és URBÁN ÁGNES (médiaszakértő) voltak. Témák: magyarországi korrupció európai összehasonlításban, a korrupció okai, gazdasági és társadalmi hatásai, a média szerepe, a korrupció csökkentésének lehetőségei.

Szólj hozzá!

Média, politika és hatalom Oroszországban és Magyarországon

2019. február 09. 18:34 - AndrásV

Összefoglaló a Republikon Intézet és az Athenaeum Kiadó 2019 jan. 10-i közös konferenciájának első részéről

==>> Az összefoglalót (57 perces) ide klikkelve lehet meghallgatni és letölteni.

A rendezvényen Anna Politkovszkaja „Orosz napló„ című könyvéről, az oroszországi és magyarországi hatalomgyakorlás egyes kérdéseiről FILIPPOV GÁBOR, (politológus), BALÁZS PÉTER (korábbi külügyminiszter), GYŐRFFY DÓRA (Pázmány Péter Katolikus Egyetem, egyetemi tanár), JESZENSZKY GÉZA (korábbi külügyminiszter, történész), KREKÓ PÉTER (Political Capital ügyvezető igazgató), SZ. BÍRÓ ZOLTÁN (történész, Oroszország-szakértő) beszélgetett.

Szólj hozzá!

Európai fővárosok - ellenzéki főpolgármesterek

2019. február 09. 17:25 - AndrásV

Összefoglaló a Republikon intézet és a Városért Egyesület 2019 jan. 12-i rendezvényéről

==>> Az összefoglalót (57 perces) ide klikkelve lehet meghallgatni és letölteni

A rendezvény  arról szólt, hogyan nyerhet a demokratikus ellenzék Budapesten is - Prága, Pozsony és Varsó után. A kormányon lévő pártok ugyanis október elején Prágában, október végén Varsóban, november közepén pedig Pozsonyban vesztették el a fővárosok önkormányzati választásait.  A program résztvevői LATTMANN TAMÁS (nemzetközi jogász), VIRÁG ANDREA (politológus), TOKÁR GÉZA (újságíró), KIRÁLY DÁVID (újságíró) arról beszélgettek, mik a hasonlóságok és a különbözőségek Budapest és a másik három főváros között.

Szólj hozzá!

Magyarország Európában – Európa Magyarországon

2019. február 09. 16:56 - AndrásV

Összefoglaló a Méltányosság Politikaelemző Központ 2018 dec.12-i rendezvényéről

==>>  Az összefoglalót (57 perces) ide klikkelve lehet meghallgatni és letölteni.

A konferencia két részből állt. Az elsőben a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársai bemutatták legújabb, európai vezetőket vizsgáló kutatásaik eredményeit tartalmazó  "Négy vezető, negyven beszéd" című könyvet. A könyv Macron, Merkel, Putyin és Orbán beszédeinek elemzését és értékelését tartalmazza.  A második részben pedig egy érdekes többpárti kerekasztal-beszélgetés zajlott, melynek résztvevői ORBÁN BALÁZS (Miniszterelnökségi államtitkár), JUHÁSZ HAJNALKA (országgyűlési képviselő, KDNP), UNGÁR PÉTER  (országgyűlési képviselő, LMP), EÖRSI MÁTYÁS (volt külügyi államtitkár), MOLNÁR ZSOLT (országgyűlési képviselő. MSZP),  GYÖNGYÖSI MÁRTON (országgyűlési képviselő, Jobbik) voltak.

Szólj hozzá!